Zajrzałam dziś do książki Karolina na detoksie, którą dostałam na imieniny (gorąco polecam! ciekawe pomysły na zdrowe przepisy w smacznym i aromatycznym wydaniu). Moją uwagę przyciągnęła zupa brokułowa. Troszkę ją zmodyfikowałam (tak, tak, dosłowne trzymanie się przepisów nie należy do moich mocnych stron, za to kreatywność w kuchni, owszem), zmieniłam kolejność dodawania składników tak, aby była zgodna z kuchnią Pięciu Przemian. Ta-dam, to moja pierwsza tak udana brokułowa :-)
Składniki:
- brokuł
- łyżeczka curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- kawałek świeżego imbiru
- łyżeczka soli
- sok z cytryny
- szczypta tymianku
- łyżka oleju lnianego (lub innego dowolnego oleju tłoczonego na zimno)
W garnku zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć (smak gorzki), wrzuć do niej brokuły podzielone na różyczki (smak słodki). Odczekaj kilka minut, a następnie dodaj curry, imbir i gałkę muszkatołową (smak ostry). Przyprawy te mają działanie rozgrzewające, dlatego jeśli przygotowujesz zupę w gorący dzień, użyj mniejszej ich ilości. Po kilku minutach dodaj sól (smak słony). Gotuj łącznie ok. 10-15 minut, do czasu kiedy brokuły będą dość miękkie.
Przełóż brokuły do innego naczynia, zmiksuj. Następnie - dalej miksując - dolewaj stopniowo wywar, który pozostał z gotowania brokułów aż do uzyskania konsystencji, jaką lubisz. Dodaj sok z cytryny (smak kwaśny), szczyptę tymianku (smak gorzki) oraz łyżkę oleju lnianego (smak słodki).
Zupę podawaj samodzielnie lub posypaną podprażonymi uprzednio płatkami migdałów albo gomasio. Opcjonalnie, w smaku słodkim możesz również dodać mleko roślinne (np. migdałowe lub ryżowe).
Smacznego! :-)
Zupa przepyszna polecam! Jesli cytryna to Twoj pomysl to gratuje! Dzieki kwaskowatemu smaku polaczonemu z imbirem zupa jest orzeźwiajaca! :) super
OdpowiedzUsuńCzy dzieci mogą jesc ta zupkę ? Jak z alergikami ?
OdpowiedzUsuń