niedziela, 27 lipca 2014

Sałatka z pieczonymi buraczkami

Och, co tu dużo pisać - zdjęcie mówi samo za siebie! Zapraszam na buraczaną ucztę! :-)

Źródła inspiracji: tutaj i tutaj.


Składniki:
  • opakowanie roszponki, rukoli lub Twojej ulubionej mieszanki sałat
  • kilka buraków
  • garstka kiełków rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta chilli lub pieprzu
Buraki możesz przychotować na dwa sposoby, w zależności od tego czy wolisz bardziej soczyste i słodziutkie (wersja 1) czy bardziej chrupiące (wersja 2).

Wersja 1:

Buraki dokładnie wyszoruj, zawiń po 2-3 sztuki w folię aluminiową i w tak przygotowanych sakiewkach piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po około godzinie zajrzyj do jednej z sakiewek i sprawdź miękkość buraka. Piecz je tak długo (w zależności od odmiany, u mnie zwykle trwa ok. 1-2 h, jednak nie zrażajcie się długim czasem oczekiwania - przygotowane tak buraki smakują na prawde wyśmienicie!).

Upieczone do miękkości buraki ostudź, a następnie obierz je ze skórki i pokrój w plastry. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając ze sobą musztardę, miód, olej, balsamico, sól i chilli/pieprz. Rozłóż buraki na roszponce/rukoli/sałatach, polej całość dressingiem i udekoruj kiełkami. Opcjonalnie możesz posypać potrawę podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, które świetnie komponują się z burakiem.

Wersja 2:

Buraki dokładnie wyszoruj, opcjonalnie możesz je obrać (jeśli mają grubą skórę), w przypadku dość młodych buraczków nie ma takiej potrzeby, a następnie pokrój na ok. 3-milimetrowej grubości plasterki. Osobiście używam do tego takiej mandoliny, która znacznie ułatwia szatkowanie warzyw (nie tylko w plasterki, ale i słupki). Tak przygotowane buraczki rozłóż na blaszcze pokrytej papierem do pieczenia, posyp delikatnie solą, skrop oliwą, a następnie wstaw na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kiedy buraczki będą lekko chrupiące, wyjmij je z piekarnika.

Przygotuj dressing, mieszając ze sobą musztardę, miód, olej, balsamico, sól i chilli/pieprz. Wymieszaj buraki z dressingiem (dzięki temu nie będą suche), a następnie rozłóż je na roszponce/rukoli/mieszance sałat. Na koniec posyp potrawę kiełkami rzodkiewki.

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...