niedziela, 29 czerwca 2014

{Smaki Izraela}: Hummus z bobu

Z ostatniego wypadu do Izraela przywiozłam kilka kulinarnych inspiracji. W swojej kolejce na przepis czekają m.in. shakshuka, hummus z ciecierzycy, falafele. Pomyślałam jednak, że zacznę od przepisu na hummus z bobu. W końcu właśnie jest na niego sezon, a ten nie trwa zbyt długo!

Co ciekawe, w Izraelu natknęłam się na inne odmiany bobu niż u nas - żółtą i brązową. W menu obok typowego hummusu z ciecierzycy, często pojawia się hummus ciecierzycy podawany z bobem oraz hummus z bobu. Poniżej moja kompozycja, z nutką mięty ;-)




Składniki:
  • 500g świeżego bobu
  • 3 łyżki tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • kilka listków mięty
  • szczypta chilli lub pieprzu cayenne
  • sól
  • natka pietruszki
  • zaa'tar (opcjonalnie)

Bób ugotuj do miękkości, a następnie wystudź. Obierz go ze skórek i zmiksuj z tahini, oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodaj drobno pokrojone listki mięty, szczyptę soli i odrobinę chilli (lub pieprz cayenne) do smaku. 

Przed podaniem posyp na wierzchu natką pietruszki oraz zaa'tarem, polej łyżką oliwy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...