poniedziałek, 9 czerwca 2014

Lemoniada z kwiatów bzu

Za oknem upały, czas wypróbować kolejną lemoniadę. Tym razem, po wersji ogórkowej przyszedł czas na lemoniadę z kwiatów czarnego bzu - bardzo orzeźwiającą, lekko bombelkową, w smaku przypominającą szampana.

Czas kwitnienia bzu powoli dobiega końca, więc jeśli chcecie spróbować tego napoju jeszcze w tym sezonie, to radzę się pospieszyć! ;-)



Składniki:
  • 5 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 5 litrów wody
  • 1 cytryna
  • kilka łyżek miodu

Kwiaty bzu dokładnie wypłucz. Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w plasterki. Kwiaty bzu i cytrynę zalej wodą wymieszaną z miodem i odstaw na 8 dni do ciemnego i chłodnego miejsca. Po tym czasie odcedź napój, przechowuj go w lodówce. 

Podawaj z plasterkiem cytryny i kilkoma kostkami lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...