Za oknem upały, czas wypróbować kolejną lemoniadę. Tym razem, po wersji ogórkowej przyszedł czas na lemoniadę z kwiatów czarnego bzu - bardzo orzeźwiającą, lekko bombelkową, w smaku przypominającą szampana.
Czas kwitnienia bzu powoli dobiega końca, więc jeśli chcecie spróbować tego napoju jeszcze w tym sezonie, to radzę się pospieszyć! ;-)
Składniki:
- 5 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 5 litrów wody
- 1 cytryna
- kilka łyżek miodu
Kwiaty bzu dokładnie wypłucz. Cytrynę sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w plasterki. Kwiaty bzu i cytrynę zalej wodą wymieszaną z miodem i odstaw na 8 dni do ciemnego i chłodnego miejsca. Po tym czasie odcedź napój, przechowuj go w lodówce.
Podawaj z plasterkiem cytryny i kilkoma kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz