Przepis na Najlepsze wegeburgery na świecie z bloga Jadłonomia to jeden z tych, do których lubię często wracać. Przygotowujące je, za każdym coś zmieniam - albo dodaję coś od siebie, albo zmieniam proporcje składników. Podobnie jest z innymi przepisami ;-) Tym razem postanowiłam wykorzystać pełną gamę warzyw korzeniowych, jakie miałam w kuchni i dodać włoskie akcenty w postaci suszonych pomidorów i bazylii. Niezależnie od tego, co zmienię, burgery zawsze wychodzą znakomite! Wygląda na to, że zasłużyły na swoje miano najlepszych :-)
- 2 szklanki startych warzyw korzeniowych (użyłam marchewki, pietruszki, selera i pasternaku)
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
- 1/2 szklanki prażonego sezamu
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść listków świeżej bazylii
- 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
- sól
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania kleistej masy. W razie potrzeby dodaj więcej mąki, opcjonalnie możesz dodać również 1-2 jajka. Ulep burgery, a następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz