poniedziałek, 29 grudnia 2014

Bezglutenowy piernik z nutką pomarańczy

Co prawda już po Świętach, ale zima dopiero się do nas skrada, więc na piernika na pewno jeszcze nie jest za za późno. Pragnę Wam zaprezentować nietypowy przepis - piernik na bazie bezglutenowych płatków owsianych. Hmm, właściwie, czyż wszystkie wypieki bezglutenowe nie są troszkę nietypowe? ;-)

Inspirację zaczerpnęłam z przepisownika z warsztatów w Orkiszowych Polach. Jak zwykle, tu coś dodałam, tam coś uszknęłam ;-)

  • 2,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • szklanka orzechów włoskich
  • szklanka płatków migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju ryżowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Opcjonalnie:
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny


Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Następnie wyciśnij sok z całej pomarańczy, zalej nim rodzynki i odstaw. Orzechy włoskie posiekaj, dodaj do nich płatki migdałów, płatki owsiane i skórkę pomarańczy. Całość delikatnie zblenduj, ale nie na pył. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do okrągłej formy i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli jesteś smakoszem słodyczy, możesz dodatkowo przygotować lukier. W tym celu zmiel cukier trzcinowy na puder, a następnie utrzyj cukier z sokiem pomarańczowym. Powstałą masę rozsmaruj dokładnie na lekko przestygniętym pierniku.

Smacznego! :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...