Na lato najlepsze są lekkie potrawy, pełne świeżych warzyw. Jedną z moich ulubionych letnich przekąsek są warzywne spring rolls. Oto i one:
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 2 marchewki
- po 1/4 papryki czerwonej, pomarańczowej i żółtej
- kilka rzodkiewek
- garść kiełków rzodkiewki
- pesto z bazylii
- garść liści bazylii i mięty
- sól, pieprz do smaku
- miseczka z zimną wodą (do zwijania papieru ryżowego)
Warzywa umyj i poszatkuj w cienkie paseczki, a następnie posyp solą i pieprzem do smaku. Zwilżaj kolejno pojedyncze płaty papieru ryżowego wodą, a następnie ułóż na nich kolejno listki bazylii, marchewkę, paprykę, rzodkiewkę, kiełki oraz odrobinę pesto, a następnie zwiń (dla ułatwienia - instrukcja zwijania).
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz