środa, 11 czerwca 2014

Wegańskie spring rolls

Na lato najlepsze są lekkie potrawy, pełne świeżych warzyw. Jedną z moich ulubionych letnich przekąsek są warzywne spring rolls. Oto i one:



Składniki:
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • po 1/4 papryki czerwonej, pomarańczowej i żółtej
  • kilka rzodkiewek
  • garść kiełków rzodkiewki
  • pesto z bazylii
  • garść liści bazylii i mięty
  • sól, pieprz do smaku
  • miseczka z zimną wodą (do zwijania papieru ryżowego)

Warzywa umyj i poszatkuj w cienkie paseczki, a następnie posyp solą i pieprzem do smaku. Zwilżaj kolejno pojedyncze płaty papieru ryżowego wodą, a następnie ułóż na nich kolejno listki bazylii, marchewkę, paprykę, rzodkiewkę, kiełki oraz odrobinę pesto, a następnie zwiń (dla ułatwienia - instrukcja zwijania). 

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...