czwartek, 22 maja 2014

Wegański tażin, czyli aromatyczne warzywa z pieca

Niedawno w gazecie trafiłam na recenzję książki "Karolina na Detoxie". Wysłałam zdjęcie okładki koleżance, z którą w tym czasie wzajemnie się wspierając, robiłyśmy tygodniowy detoks. Po chwili dostałam wiadomość "haha, przez chwilę myślałam, że to książka o Tobie".

Żeby było zabawniej, czytam opis książki, a tam: 

"Główna bohaterka Karolina, która od lat zmaga się z różnymi dietami, wreszcie trafia na tę, która skutecznie pomaga jej zrzucić... 20 kilogramów. Ale zanim to nastąpi, oczyszcza organizm, korzystając z detoksu przygotowanego przez Maćka Szaciłło. 7-dniowy program oczyszczania w niczym nie przypomina głodówki ani restrykcyjnej diety. Potrawy kuszą smakiem, kolorem i zapachem, a przygotowanie ich jest proste i nie zabiera wiele czasu."

Wtedy już sama zwątpiłam czy to nie jest przypadkiem książka o mnie ;-) Jedyny fakt jaki się nie zgadza to nazwisko Maćka Szaciłło, poza tym wszystko to prawda - i te trudności, i 20 zgubionych kilogramów, i odkrywane smaki i aromaty. Bardzo zabawna zbieżność imion i doświadczeń ;-)

Książki co prawda nie miałam okazji jeszcze czytać, ale z pewnością kiedyś do niej zajrzę. Trafiłam za to na stronę Maćka i Karoliny, a tam od razu wpadł mi w oko przepis na warzywny tagine.

Większość składników miałam w kuchni, pobiegłam tylko szybko do sklepu po oliwki i zabrałam się za gotowanie z ciekawością, co z tego wyjdzie. Okazało się, że potrawa pachnie i smakuje bardzo egzotycznie, oryginalnie i zaskakująco - w każdym kęsie można trafić na inne połączenie smaków i aromatów. Na pewno nie jest to danie dla tradycjonalistów, ale jeśli lubisz odkrywać nowe smaki - to może być danie dla Ciebie! :-)


Składniki:
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • pół selera
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • garść suszonych śliwek (niesiarkowanych)
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)
  • sól
Marchewki, pietruszki, selera, paprykę, cebulę i cytrynę pokrój w kostkę. Dodaj do nich suszone śliwki i oliwki. W oddzielnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki sosu, następnie dodaj go do warzyw i dokładnie wymieszaj. Podziel warzywa na kilka porcji, każdą ułóż na dwóch arkuszach papieru do pieczenia i zawiń na kształt sakiewki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem) około 45 minut-godziny.

Podawaj z ryżem lub kaszą.

Smacznego! :-)




2 komentarze:

  1. Na ile osób mniej więcej wychodzi porcja z podanej ilości składników? Bo wygląda super apetycznie i na pewno niebawem będę robić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, trudne pytanie... ;-) W związku z tym, że ja zwykle gotuję "na oko", to już samo podawanie proporcji jest pewnym wyzwaniem, które postanowiłam podjąć, wiedząc że wiele osób bez konkretnej ilości składników nie podejmie się gotowania. Ale ile porcji, hmmm... hmmm... odpowiem tak - to zależy ile kto je ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...