wtorek, 26 sierpnia 2014

Chrupkie chlebki z ziaren

Po 3 tygodniach wakacji i braku pichcenia (inni gotowali za mnie ;-)) moje pierwsze kroki o poranku skierowały się do kuchni w konkretnym celu - przygotowania chrupkiego chlebka, na który pomysł wyczytałam na blogu Qchnizdrowia

Przygotowywałam wcześniej kilka razy chleb zmieniający życie, na który przepis krążył w środowisku food bloggerów jakiś czas temu i jest to jeden z moich chlebowych faworytów, dlatego od razu musiałam spróbować go w wersji cienkich, chrupkich chlebków!


Składniki bazy:
  • 1 filiżanka pestek słonecznika
  • 1/2 filiżanki siemienia lnianego
  • 1/3 filiżanki pestek dyni
  • 1/4 filiżanki płatków migdałów
  • 1 i 1/2 filiżanki płatków jaglanych (opcjonalnie gryczanych lub owsianych bezglutenowych)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki babki płesznik
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy lub daktylowego
  • 3 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 filiżanki ciepłej wody

Wersje smakowe - przykłady:
  • suszone pomidory + oregano/bazylia + czosnek/asafetida
  • oliwki + rozmaryn
  • czarnuszka
  • cebula + pieprz czarny
  • figi + miód + biały pieprz
  • żurawina + skórka pomarańczy + płatki migdałów
  • suszone śliwki + rozdrobnione orzechy włoskie + szczypta chilli
  • rodzynki + cynamon
Suche składniki bazy wrzuć do miski i wymieszaj. Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuść w wodzie, wlej do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki z wybranej wersji smakowej. Aby uzyskać chlebki w kilku smakach, podziel masę na kilka części i do każdej z nich dodaj wybrane składniki.

Na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce (ciasta z powyższych ilości składników starczy na dwie blaszki) rozwałkuj lub po prostu "rozpłaszcz" palcami (jeśli chcesz uzyskać prostokątny kształt, najłatwiej jest "rozpłaszczać" ciasto, zawijając rogi papieru do pieczenia - wskazówka z Poznańskich warsztatów Smakoterapii), a następnie pokrój w mniejsze prostokąty lub części o innych kształtach. Możesz również zostawić chlebek w całości i łamać go na mniejsze części po upieczeniu.

Piecz chlebki w temperaturze 180 stopni do czasu kiedy chlebki lekko się zarumienią i staną się chrupiące (około 20-30 min), a następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut. Poczekaj chwilę aż chlebki lekko przestygną i przełam je w miejscach krojenia.

Podawaj samodzielnie jako przegryzka do chrupania lub z sałatą, warzywami i/lub pastami, w formie kanapek.

Smacznego! :-)



1 komentarz:

  1. Qchniazdrowia zjadła a, w Twoim wpisie, ale bardzo mi miło, że została wspomniana:) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...