Po 3 tygodniach wakacji i braku pichcenia (inni gotowali za mnie ;-)) moje pierwsze kroki o poranku skierowały się do kuchni w konkretnym celu - przygotowania chrupkiego chlebka, na który pomysł wyczytałam na blogu Qchnizdrowia.
Przygotowywałam wcześniej kilka razy chleb zmieniający życie, na który przepis krążył w środowisku food bloggerów jakiś czas temu i jest to jeden z moich chlebowych faworytów, dlatego od razu musiałam spróbować go w wersji cienkich, chrupkich chlebków!
Składniki bazy:
- 1 filiżanka pestek słonecznika
- 1/2 filiżanki siemienia lnianego
- 1/3 filiżanki pestek dyni
- 1/4 filiżanki płatków migdałów
- 1 i 1/2 filiżanki płatków jaglanych (opcjonalnie gryczanych lub owsianych bezglutenowych)
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki babki płesznik
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy lub daktylowego
- 3 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju kokosowego
- 1 i 1/2 filiżanki ciepłej wody
Wersje smakowe - przykłady:
- suszone pomidory + oregano/bazylia + czosnek/asafetida
- oliwki + rozmaryn
- czarnuszka
- cebula + pieprz czarny
- figi + miód + biały pieprz
- żurawina + skórka pomarańczy + płatki migdałów
- suszone śliwki + rozdrobnione orzechy włoskie + szczypta chilli
- rodzynki + cynamon
Suche składniki bazy wrzuć do miski i wymieszaj. Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuść w wodzie, wlej do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki z wybranej wersji smakowej. Aby uzyskać chlebki w kilku smakach, podziel masę na kilka części i do każdej z nich dodaj wybrane składniki.
Na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce (ciasta z powyższych ilości składników starczy na dwie blaszki) rozwałkuj lub po prostu "rozpłaszcz" palcami (jeśli chcesz uzyskać prostokątny kształt, najłatwiej jest "rozpłaszczać" ciasto, zawijając rogi papieru do pieczenia - wskazówka z Poznańskich warsztatów Smakoterapii), a następnie pokrój w mniejsze prostokąty lub części o innych kształtach. Możesz również zostawić chlebek w całości i łamać go na mniejsze części po upieczeniu.
Piecz chlebki w temperaturze 180 stopni do czasu kiedy chlebki lekko się zarumienią i staną się chrupiące (około 20-30 min), a następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut. Poczekaj chwilę aż chlebki lekko przestygną i przełam je w miejscach krojenia.
Podawaj samodzielnie jako przegryzka do chrupania lub z sałatą, warzywami i/lub pastami, w formie kanapek.
Smacznego! :-)
Qchniazdrowia zjadła a, w Twoim wpisie, ale bardzo mi miło, że została wspomniana:) Smacznego!
OdpowiedzUsuń