poniedziałek, 8 września 2014

Domowy sok z czarnego bzu

W okresie przejściowym pomiędzy porami roku łatwo o przeziębienie. Warto w tym czasie wspomóc się naturalnymi metodami, na przykład pijąc sok z owoców czarnego bzu, który bardzo łatwo można przygotować samodzielnie.

Ten sok to świetne źródło witamin A, B i C. Wspomaga on prawidłową pracę układu odpornościowego - zapobiega infekcjom, zwalcza wirusy i bakterie, ma też właściwości antyoksydacyjne.

Uwaga! Na sok nadają sie tylko dojrzałe owoce. Zielone kuleczki należy wyrzucić, są one trujące. Surowe owoce czarnego bzu również nie są jadalne, dlatego nie podjadajcie ich przypadkiem podczas przygotowywania soku!


Składniki:

  • owoce czarnego bzu
  • woda

Kiście bzu dokładnie wypłucz, a następnie oderwij od gałązek (wygodnie jest użyć do tego celu widelec). Zalej owoce wodą i gotuj pół godziny. Przecedź sok przez sitko, przelej do słoików lub buteleczek i zapasteryzuj.

Codzienna porcja takiego soku w okresie jesienno-zimowym jest świetnym antidotum przeciw przeziębieniom. Możesz pić go samodzielnie lub dodając do herbaty.

Smacznego i na zdrowie! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...