środa, 24 września 2014

Dyniowo-cukiniowe placuszki bezglutenowe

Sezon dyniowy czas zacząć! :-) Na pierwszy rzut placuszki dyniowo-cukiniowe, nieco zmodyfikowana wersja cukiniowych, o których pisałam jakiś czas temu. Mam już w planie na najbliższy zupę krem z dyni, dyniowe placuszki na słodko, chlebek dyniowy, dynię z pieca. Mmm! Żyć nie umierać! PS. A kolor pomarańczowy to jeden z moich ulubionych! :-)





Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • pół małej dyni hokkaido
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka (w wersji wegańskiej zamiast jajek możesz użyć 2 łyżek siemienia lnianego wymieszanego z ciepłą wodą, więcej pomysłów na alternatywę dla jajek znajdziesz tutaj)
  • szklanka mąki jaglanej
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na oliwie. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię, duś razem jeszcze kilka minut. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej dynię z cebulką, mąkę jaglaną, jajka i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt wodnista, możesz dodać więcej mąki jaglanej. Smaż placuszki na patelni do czasu, kiedy będą lekko rumiane.

Smacznego! :-)


1 komentarz:

  1. Piekne!
    mozna w piekarniku?
    bo ja nie lubie tak przy patelni stac
    a i smazyc chyba tez nie umiem i wychodza surowe w srodku:/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...