Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- pół małej dyni hokkaido
- 1-2 cebule
- 2 jajka (w wersji wegańskiej zamiast jajek możesz użyć 2 łyżek siemienia lnianego wymieszanego z ciepłą wodą, więcej pomysłów na alternatywę dla jajek znajdziesz tutaj)
- szklanka mąki jaglanej
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki curry
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta imbiru
- sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na oliwie. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię, duś razem jeszcze kilka minut. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej dynię z cebulką, mąkę jaglaną, jajka i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt wodnista, możesz dodać więcej mąki jaglanej. Smaż placuszki na patelni do czasu, kiedy będą lekko rumiane.
Piekne!
OdpowiedzUsuńmozna w piekarniku?
bo ja nie lubie tak przy patelni stac
a i smazyc chyba tez nie umiem i wychodza surowe w srodku:/