środa, 24 września 2014

Dyniowo-cukiniowe placuszki bezglutenowe

Sezon dyniowy czas zacząć! :-) Na pierwszy rzut placuszki dyniowo-cukiniowe, nieco zmodyfikowana wersja cukiniowych, o których pisałam jakiś czas temu. Mam już w planie na najbliższy zupę krem z dyni, dyniowe placuszki na słodko, chlebek dyniowy, dynię z pieca. Mmm! Żyć nie umierać! PS. A kolor pomarańczowy to jeden z moich ulubionych! :-)





Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • pół małej dyni hokkaido
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka (w wersji wegańskiej zamiast jajek możesz użyć 2 łyżek siemienia lnianego wymieszanego z ciepłą wodą, więcej pomysłów na alternatywę dla jajek znajdziesz tutaj)
  • szklanka mąki jaglanej
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na oliwie. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj na patelnię, duś razem jeszcze kilka minut. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej dynię z cebulką, mąkę jaglaną, jajka i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt wodnista, możesz dodać więcej mąki jaglanej. Smaż placuszki na patelni do czasu, kiedy będą lekko rumiane.

Smacznego! :-)


poniedziałek, 8 września 2014

Domowy sok z czarnego bzu

W okresie przejściowym pomiędzy porami roku łatwo o przeziębienie. Warto w tym czasie wspomóc się naturalnymi metodami, na przykład pijąc sok z owoców czarnego bzu, który bardzo łatwo można przygotować samodzielnie.

Ten sok to świetne źródło witamin A, B i C. Wspomaga on prawidłową pracę układu odpornościowego - zapobiega infekcjom, zwalcza wirusy i bakterie, ma też właściwości antyoksydacyjne.

Uwaga! Na sok nadają sie tylko dojrzałe owoce. Zielone kuleczki należy wyrzucić, są one trujące. Surowe owoce czarnego bzu również nie są jadalne, dlatego nie podjadajcie ich przypadkiem podczas przygotowywania soku!


Składniki:

  • owoce czarnego bzu
  • woda

Kiście bzu dokładnie wypłucz, a następnie oderwij od gałązek (wygodnie jest użyć do tego celu widelec). Zalej owoce wodą i gotuj pół godziny. Przecedź sok przez sitko, przelej do słoików lub buteleczek i zapasteryzuj.

Codzienna porcja takiego soku w okresie jesienno-zimowym jest świetnym antidotum przeciw przeziębieniom. Możesz pić go samodzielnie lub dodając do herbaty.

Smacznego i na zdrowie! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...